Udvarhelyszéki gazdák és kistermelők bemutatkozása

A hétvégén falugazdászunk és egyesületünk elnöke Szentlászló községbe tett látogatást, ahol Varga Szidónia és Varga Domokos kültéri és fóliasátras ültetvényét tekintették meg. Szidónia és férje már régóta foglalkoznak növényekkel, Svájcban is dolgoztak, ahol ismereteiket gazdagították. Két éve úgy döntöttek, hogy itthon is szerencsét próbálnának, és az ott szerzett tudást idehaza kamatoztatnák, szülőföldjükön.

A fóliasátorba belépve rögtön megfigyelhető, hogy nem a megszokott struktúráltság van jelen, illetve számos infrastruktúrával találkozhatunk, amelyek mifelénk eltérnek az átlagostól. Többek között paradicsomot, hagymát, uborkát, tököt, padlizsánt és egyebeket termesztenek kültéri és beltéri ágyásaikban, ügyelve arra, hogy minél ökológiaibb terméket állítsanak elő. Kiemelten fontosnak tartják azt, hogy műtrágyát mellőzzék a zöldségtermesztés során.

Hosszas beszélgetés után elárulták, hogy milyen szereppel is bírnak az adott elemek a fóliaházban és miért is hasznosak ezek a különböző zöldségek termesztésénél, majd falugazdászunk öntözővíz és talaj kémhatást (pH) mért, ezt követve pedig EC-t, majd legvégül eketalp betegséget vizsgálta. A vizsgálatok megfelelőnek bizonyultak, ami nem is meglepetés, mivel Szidónia és Domokos energiát nem kímélve odafigyel arra, hogy a termőtalaj minél megfelelőbb legyen, ezáltal minőségi termékeket tudjanak előállítani. Nagy a sikere van az általuk termesztett zöldségeknek, ugyanis begyüjtés után javarészt rögtön elkelnek.

Sok sikert és termésben gazdag évet kívánunk a házaspárnak!

Get in touch

Latin words, combined with a handful of model sentence structures, to generate Lorem Ipsum which looks reasonable.