Magyarország legszebb konyhakertjei

Az Uvarhelyszéki Mezőgazdászok Egyesülete 2016-ban Erdélyre nézve elsőként csatlakozott a “A legszebb konyhakertek” programba (www.alegszebbkonyhakertek.hu) , és azóta is évi több tucat konyhakertet nevezett a versenyre. A program sikerességét tükrözi az is, hogy volt olyan év, amikor 45 konyhakertet sikerült nevezni. Udvarhelyszéken mindig arra ösztönöztük a kis kertekkel rendelkező tulajdonosokat, hogy saját maguk termeljék meg az évi fogyasztásra szánt zöldségmennyiséget. A program technikai oldaláról annyit kell tudni, hogy kétszeri elbirálással jár, ami két látogatást jelent részünkről a benevezett konyhakertekbe. A látogatás során több szempont szerint kerülnek elbírálásra a kertek: az elhelyezkedés, a növények száma, az ágyások rendezettsége, a gyomtalanítás mértéke, vetésforgó és vegyszerek alkalmazása, növénytársítás, öntözés, nem utolsó sorban bió vagy  egyébb természetes anyagok alkalmazása. Ezek a szempontok mellett a kert élővilágát és ökológiai kis rendszerét is figyelembe vesszük, mint például a madár odúk és etetők jelenléte, darázsgarázs, rovarhotel jelenléte, gyíkvárak, stb.

A program népszerűsítése érdekében minden évben vetőmag csomagot ajándékozunk a benevezőknek. Több kategóriába is lehet nevezni, köztük: mini, normál, balkon, vegyes, intézmények által működtetett konyhakert. Az idei verseny során az eddigiekkel ellentétben nem a mennyiséget céloztuk meg, hanem inkább a minőséget, ezért kevesebb benevezett kert vesz részt majd a megmérettetésen, de azok minőségi és példaértékű munkát tudnak majd felmutatni.

Az Eötvös József Szakközépiskola kertje lesz az egyik amely benevezésre kerül, amelyet a tanárok és a diákok közösen művelnek, mivel szakemberek vezetésével folynak a mezőgazdasági munkálatok, így mintaértékű eredményekre számítunk. A nevezés mellé egy kisebb vetőmag csomagot ajándékoztunk az iskola számára, ahogyan az előbbi években ez már megszokott volt. Sok sikert kívánunk a versenyben való részvételhez!

Get in touch

Latin words, combined with a handful of model sentence structures, to generate Lorem Ipsum which looks reasonable.