Szakmai nap az udvarhelyszéki gazdákkal, a Vidékfejlesztési Caritas-nál, Gyergyószentmiklóson

Ismét egy tartalmas napot tudhat az Udvarhelyszéki Mezőgazdászok Egyesülete maga mögött, ezúttal a gyergyószentmiklósi Vidékfejlesztési Caritas-nál jártunk. Kányád, Derzs, Jásfalva valamint Petek térségéből származó fiatal gazdákkal tettünk látogatást a nem mindennapi mintafarmon. Az említett mintafarmon található állattartással, zöldség-, gyógy- és fűszernövény fóliaházban való termesztésével ismerkedtek meg a jelenlevők.

A mintafarm fő tevékenysége a tej feldolgozása, sajt és joghurtkészítés saját tejből. A sajtkészítés rejtelmeibe Svájcban tanult sajtkészítő mester vezette be a fiatal gazdáinkat. Kóstolhattunk különbféle sajtokat, belátást nyerhettünk a svájci érleltsajtkészítés alapjaiba és a tej kezdeti állapotától a polcratett sajt részletes folyamatába. A sajtmester elmondása szerint három éves érlelt sajtjuk is van már, amire joggal lehetnek büszkék, hiszen ez mutatja, hogy milyen magas szintre emelték a sajtkészítés tudományát.

A gazdák figyelemmel és nagy érdeklődéssel követték végig a folyamatokat. Egyesületünk reméli, hogy kedvet kaptak a sajtkészítésre az udvarhelyszéki gazdák is és a jövőben a mi vidékünkön is kóstolhatunk ilyen finom, érlelt sajtokat. Erre a szakmai támogatást a gyergyói szakemberektől megkapjuk.

Köszönjük az élménydús napot Kastal László igazgató úrnak, Kémenes László felnőttképző referensnek és Köllő Réka mintakert gazdassznyonak!!!

Get in touch

Latin words, combined with a handful of model sentence structures, to generate Lorem Ipsum which looks reasonable.